Letecký klub Nad krajem André

Letecký výlet do Bojkovic - Silvestr 2014

16.01.2015 13:15

Jako každoročně pořádá majitel letiště v Bojkovicích u Uherského Brodu se svými přáteli a piloty akci Silvestrovský guláš a to přímo na letišti. 

 

Poslední den roku 2014 panovalo opravdu letové počasí. Svítilo sluníčko, nefoukal vítr a suchý vzduch měl teplotu kolem -3°C. Jeden pilot z našeho leteckého klubu se před polednem proto narychlo rozhodl, že do Bojkovic zaletí. Povrch vzletové dráhy ve Velkých Pavlovicích byl zmrzlý, tudíž pro vzlet a přistání vhodný. Letiště Bojkovice je však téměř o 170 m výše a v podhůří Karpat byl jeho povrch pokrytý sněhem. Nicméně zkušená parta tamních lidí, s použitím vlastní rolby, plochu dokonale připravila pro bezpečné přistání a vzlet.

 

Po 35 minutovém letu z Velkých Pavlovic EUROSTAR dosedl na bojkovickou dráhu, která je do kopce a pouze jednosměrná (do kopce se přistává, z kopce se startuje). Přestože tam náš klubový kolega nikdy nebyl (ani v létě, natož pak v zimě), přistání bylo hladké a bezproblémové. Na letišti vládnul celkem čilý provoz. Na odbavovací ploše byla 4 letadla, jedno ještě poletovalo nad plochou. Po krátkém přivítání byl předán propagační materiál o pavlovickém letišti a o městě Velké Pavlovice, včetně DVD. Na oplátku bojkovičtí nabídli guláš a horký čaj (bez rumu ☺) v příjemně vyhřáté klubovně. Byly navázány nové známosti a předjednána možná spolupráce. Bojkovičtí letci byli pozváni na náš slet letadel, který bude 27.6.2015. Slíbili však, že se do Pavlovic vydají ještě dříve, jen co se rozjaří.

 

Po necelé hodince pobytu a pořízení pár fotografií, nastal čas letět zpátky. Počasí bylo stálé, vzlet z kopce byl rovněž bez potíží a tak už po 32 minutách letu proběhlo i hladké přistání na domovské základně.

 

Výlet byl dobrou zkušeností pro létání v zasněžené krajině a pro přistání na neobvyklém letišti s neobvykle upravenou dráhou.

 

FOTOGALERII k příspěvku * otevřete kliknutím ZDE

Vyhledávání

Kontakt

Letecký klub Nad krajem André z.s., Velké Pavlovice Zelnice 8
691 06 Velké Pavlovice
+420 602 576 941

+420 775 145 117