Letecký klub Nad krajem André

SLET letadel 4. června 2016

10.06.2016 21:31

V sobotu 4. června 2016 se na velkopavlovickém letišti uskutečnil slet letadel u příležitosti 4. výročí otevření letiště. Pokud nám při žádném sletu v minulosti počasí příliš nepřálo, letos byly nádherné letové podmínky.

 

Už v podvečer před sletem, přiletěl letoun CESSNA 172 ze Dvora Králové nad Labem, který už třetím rokem provádí na našem sletu zážitkové lety pro veřejnost. V den konání sletu kolem deváté hodiny přiletěl první návštěvník, a to až z letiště Hradčany (ležícího u stejnojmenné malé vesničky nedaleko Mimoně, kde za totality působily sovětské vzdušné síly). Během dne přilétlo dalších 28 letadel z různých letišť naší republiky: Vyškov, Prostějov, Zlín, Bojkovice, Frýdlant nad Ostravicí, Slaný, Olomouc, Podhořany, Liberec, Břeclav, Záhoří u Hranic, Miroslav, Pěnčín u Olomouce, Náchod a Brno. Spolu s letouny členů našeho klubu mohli návštěvníci vidět na odbavovací ploše letiště dohromady 38 strojů.

 

Zpestřením sletu byly i historicky první seskoky parašutistů ve Velkých Pavlovicích. K seskokům se nám podařilo zajistit i historický dvouplošník ruské výroby Antonov AN 2 z Bojkovic. Při jeho příletu byla již na palubě skupina sedmi parašutistů z okolí Zlína a tito se stali prvními, kteří kolem půl jedenácté doskočili na plochu velkopavlovického letiště. Druhá skupina parašutistů přijela auty z Brna a okolí a užívala si seskoků při dalších vzletech dvouplošníku. Parašutistů bylo nakonec 19 a své dovednosti předvedli návštěvníkům při celkem čtyřech výsadcích. Prostředí našeho letiště se jim zalíbilo natolik, že plánujeme provádění seskoků ještě během roku 2016.

 

Letošní slet byl podruhé pořádán současně s dětským dnem ve městě. Umožnili jsme dětem prohlídku letecké techniky a také se mohly do některých letadel posadit. 

 

Za poskytování informací letovému provozu a bezpečné udržování toku letadel na a z našeho letiště patří dík bývalému řídícímu letového provozu z letiště Brno-Tuřany panu Petru Machálkovi, který je již ve výslužbě, ale letadlům stále vládnout umí.

 

Za vydařenou sobotní akci bychom chtěli rovněž poděkovat všem, kteří se na přípravě a průběhu podíleli. Hodnotné dárky a upomínkové předměty pro piloty byly připraveny Městem Velké Pavlovice a některými vinaři. Díky též za jejich úsilí.

 

FOTOGALERII k příspěvku * otevřete kliknutím ZDE

Vyhledávání

Kontakt

Letecký klub Nad krajem André z.s., Velké Pavlovice Zelnice 8
691 06 Velké Pavlovice
+420 602 576 941

+420 775 145 117