Letecký klub Nad krajem André

SLET ultralajtů 2015

02.07.2015 19:25

V sobotu 27. června 2015 se na velkopavlovickém letišti uskutečnil slet letadel u příležitosti 3. výročí otevření letiště. Událost tohoto ražení je však závislá na vhodném letovém počasí. Bohužel, při žádném sletu v minulosti se nám počasí příliš nevydařilo.

 

Ranní pohled na radarovou mapu s odrazy přeháněk nedával ani tentokrát optimistické naděje na přílet letadel ze vzdálenějších letišť. Nicméně příroda byla přívětivější a alespoň dopolední počasí bylo pro létání jako stvořené. Přilétlo 36 letadel a to nakonec i z „dalekých“ letišť, jako jsou Jindřichův Hradec, Tábor, Hosín u Českých Budějovic, Slaný,  Zbraslavice a Sazomín.

 

Nejpočetnější skupina byla z letiště Bojkovice v počtu čtyř letadel, z nichž dvě byla práškovací letadla Zlín Z37 Čmelák, která se těšila neobyčejnému obdivu.

 

Od jedné hodiny odpolední se však přibližovala rozsáhlá přeháňka, která způsobila, že většina letadel před ní „prchala“ na domovská letiště.

 

Po přeháňce se opět vyčasilo a tak ještě přilétla další 4 letadla.

 

Celkem se zapsalo 40 posádek. Když k tomu připočteme letadla, která trvale parkují v našem hangáru, tak můžeme hovořit o zatím rekordním počtu 45 letadel na odbavovací ploše velkopavlovického letiště v jednom dni.

 

Letošní slet byl poprvé pořádán současně s dětským dnem ve městě. Umožnili jsme dětem prohlídku letecké techniky a také se mohly do některých letadel posadit. Zpestřením byly vyhlídkové lety letadlem Cessna C172, která přilétla ze Dvora Králového nad Labem už v pátek před sletem. Po 3 dny umožnila desítkám zájemců – a zejména dětem - shlédnout kraj André z výšky.

 

Za poskytování informací letovému provozu a bezpečné udržování toku letadel na a z našeho letiště patří dík bývalému řídícímu letového provozu z letiště Brno-Tuřany panu Petru Machálkovi, který je již ve výslužbě, ale letadlům stále vládnout umí.

 

Za vydařenou sobotní akci bychom chtěli rovněž poděkovat všem, kteří se na přípravě a průběhu podíleli. Hodnotné dárky a upomínkové předměty pro piloty byly připraveny Městem Velké Pavlovice a některými vinaři. Díky též za jejich úsilí.

 

FOTOGALERII k příspěvku * otevřete kliknutím ZDE

Vyhledávání

Kontakt

Letecký klub Nad krajem André z.s., Velké Pavlovice Zelnice 8
691 06 Velké Pavlovice
+420 602 576 941

+420 775 145 117