Letecký klub Nad krajem André

Vítání letního slunovratu 2013

22.06.2013 12:35

 

Každý rok 21. června bývá na německém letišti Sonnen (EDPS - 2699 stop / 891 m nad mořem), které je 22 km severovýchodně Passau, vítání letního slunovratu. Vše se odehrává velmi rychle a brzy ráno. V roce 2012 tam bylo možno vidět cca 30 letadel. Po přistání se piloti přivítají s dispečerem AFIS (lze-li to takto popsat), kterým je starý pán, chodící s přenosnou radiostanicí po letišti, do níž komunikuje pouze německy. Z jeho korespondence je nutné zachytit „cvaj-nul“ nebo „nul-cvaj“ , čímž je myšlena dráha v používání - buď 2-0 nebo 0-2. Pak letci navzájem poklábosí, dají rychlé lehké občerstvení a krátce po 6 hod ráno už tam nenajdete ani vrtuli. Všichni spěchají ještě do práce.

 

Letos poprvé se akce zúčastnil jeden z našich členů se svým ultralajtem Eurostar. S sebou vzal i kamaráda a příznivce malého letectví z Vel. Pavlovicích, který byl užitečným fotografem. Tato posádka se stala součástí dalších dvou posádek z ČR, které do Sonnenu v pátek 21.6.2013 letěly (celkem tedy 1 x SKYLANE a 2 x EUROSTAR).

 

Sraz byl v podvečer 20.6.2013 na letišti Třeboň-Dvorce, kde se všichni ubytovali a ráno ve 4 h vstávali. Po 40 minutách letu všichni dosáhli cílového letiště. Posledních 20 minut letu proběhlo v turbulenci nejen nad Šumavou, ale i nad německým územím. Je známo, že k letišti je adrenalinové přiblížení přes funkční kamenolom, končící před prahem dráhy 20, která je navíc do kopce. A aby složitostí nebylo příliš málo, zrovna vál celkem svěží boční vítr, který v kopcovitém terénu prověřil při přiblížení dovednost všech letců. Po zdárném přistání bylo však oznámeno místním dispečerem, že hlavní akce byla přesunuta až na další den. Na jejich webových stránkách bohužel nic nepublikovali, tak to nevešlo ve známost. Tudíž několik dalších posádek z Německa a Rakouska přiletělo též, neboť také neměli informaci o změně termínu. Asi pro místní letce mají k dispozici jiné informační kanály. Po krátké diskuzi se všemi přítomnými cizinci kolem, česká letka před 6. hodinou ranní odstartovala na cestu zpět do ČR. Někteří kluci ještě spěchali do zaměstnání. Jedna posádka letěla do Příbrami, druhá do Kladna a tudíž letěly spolu ve skupině. No a ta naše po startu ze Sonnenu letěla osamocena do Velkých Pavlovic. Letěla bez mezipřistání. Cesta trvala jen hodinu a 25 minut, protože vál západní vítr. Bohužel naši letci nemohli letět přímo přes Rakousko, protože  rakouský Úřad pro civilní letectví neuznává české pilotní průkazy pro ultralajty a tudíž by nevydal povolení k přeletu svého území. Tak mohla být cesta zpět ještě o několik minut kratší.

 

FOTOGALERII k příspěvku * otevřete kliknutím ZDE

Vyhledávání

Kontakt

Letecký klub Nad krajem André z.s., Velké Pavlovice Zelnice 8
691 06 Velké Pavlovice
+420 602 576 941

+420 775 145 117